Arsız Hakaret Mi?
Yazımızın detayında arsız kelimesinin hakaret kapsamında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Arsız kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre anlamı: Utanma duygusu olmayan, yüzsüz kimse.
Arsız Demek Hakaret Mi?
Arsız kelimesi hakaret teşkil etmemektedir. Yargıtay uygulamasına göre bir kişiye arsız demek hakaret suçunu oluşturmayacaktır.
Arsız Kelimesi Hakkında Anayasa Mahkemesi Kararı
Anayasa Mahkemesi Ali Suat Ertosun Başvurusu Başvuru Numarası: 2014/8334
Başvurucu, söz konusu yazıda geçen, “arsız”, “yüzsüz”, “pişkin” ve “korsan” kelimelerinin kendisi kastedilerek söylendiğini ileri sürmektedir. Buna karşın İlk Derece Mahkemesi, başvurucunun olayların gerçekleştiği tarihlerde HSYK üyesi olduğunu, HSYK toplantıları sırasında kararnamenin hazırlanması hususunda üyeler arasında bir kriz yaşandığını, söz konusu krizin HSYK başkanının açıklamaları ile basın ve yayın organlarında yer aldığını tespit etmiştir. İlk Derece Mahkemesine göre davalı, başvurucunun kararname hazırlanması sırasındaki tutumunu eleştirmektedir ve başvurucu önemli ve kritik bir görevde bulunması nedeniyle eleştirilere daha fazla tahammül etmelidir. Öte yandan Mahkemeye göre başvurucunun tahkir içerdiğini söylediği sözlerle başvurucuyu hedef almamıştır. Mahkemeye göre söz konusu makale, basın özgürlüğü sınırlarını aşmayan eleştirel nitelikte bir yazıdır.
Hakaret Suçu Nedir?
Hakaret suçu, 5237 sayılı TCK m. 125 hükmüne göre; kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte “somut bir fiil veya olgu isnat etmek” ya da “sövmek” suretiyle işlenebilir. Hakaret ve sövme eylemleri, hakaret suçunun seçimlik hareketleri şeklinde öngörülmüş ve aynı yaptırıma tabi tutulmuştur. 5237 sayılı TCK m. 125 hükmünde, “onur şeref ve saygınlığı küçük düşürecek tarzda somut bir eylem veya olgu isnat etme veya sövme suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırma” şeklinde hakaret suçunun unsurları gösterilmiştir. Fail tarafından gerçekleştirilen eylemlerin, şeref varlığına saldırı niteliğinde bulunup bulunmadığı geleneksel kaidelere, zamana, topluma ve şahsa göre belirlenir. Hakaret suçu mağdurun yüzüne karşı işlenebileceği gibi, mağdurun huzurda bulunması haline eş tutulan ve mağdura yönelik olan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle veya mağdurun yokluğunda işlenebilir. Mağdurun bulunmadığı ortamda gerçekleştirilen hakaret eylemi için ihtilat edilen üç kişinin kişiyi küçük düşüren ve saygınlığını incitici tarzdaki sözleri, iddiaları ve isnatları bilmesi, haberdar olması şarttır.
Hakaret Suçunun Cezası Nedir?
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Dolayısıyla hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla hapis cezasıdır.