Dilekçeler

Salak Salak Konuşma Hakaret Mi?

Salak Salak Konuşma Hakaret Mi? Cezası Nedir? 2024

Salak Salak Konuşma Hakaret Mi?

Yazımızın detayında salak salak konuşma ifadesinin hakaret kapsamında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Salak Salak Konuşma ifadesinin Türk Dil Kurumu’na göre anlamı: Akılsız ve saçma bir şekilde konuşma.

Salak Salak Konuşma Hakaret Mi?
Salak Salak Konuşma Hakaret Mi?

DMCA.com Protection Status

Salak Salak Konuşma Demek Hakaret Mi?

Salak Salak Konuşma ifadesi hakaret teşkil etmektedir. Bir kimseye salak salak konuşma demek Yargıtay uygulamasına göre hakaret sayılmaktadır.

Salak Salak Konuşma Kelimesi Hakkında Yargıtay Kararları

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/20273 E., 2020/13343 K.

“Sanığın, katılana attığı mesajlardan “hahahha salak” şeklindeki sözün, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu ve hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi, Kanuna aykırı ve O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN BOZULMASINA”

Hakaret Suçu Nedir?

Hakaret suçu, 5237 sayılı TCK m. 125 hükmüne göre; kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte “somut bir fiil veya olgu isnat etmek” ya da “sövmek” suretiyle işlenebilir. Hakaret ve sövme eylemleri, hakaret suçunun seçimlik hareketleri şeklinde öngörülmüş ve aynı yaptırıma tabi tutulmuştur. 5237 sayılı TCK m. 125 hükmünde, “onur şeref ve saygınlığı küçük düşürecek tarzda somut bir eylem veya olgu isnat etme veya sövme suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırma” şeklinde hakaret suçunun unsurları gösterilmiştir. Fail tarafından gerçekleştirilen eylemlerin, şeref varlığına saldırı niteliğinde bulunup bulunmadığı geleneksel kaidelere, zamana, topluma ve şahsa göre belirlenir. Hakaret suçu mağdurun yüzüne karşı işlenebileceği gibi, mağdurun huzurda bulunması haline eş tutulan ve mağdura yönelik olan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle veya mağdurun yokluğunda işlenebilir. Mağdurun bulunmadığı ortamda gerçekleştirilen hakaret eylemi için ihtilat edilen üç kişinin kişiyi küçük düşüren ve saygınlığını incitici tarzdaki sözleri, iddiaları ve isnatları bilmesi, haberdar olması şarttır.

Hakaret Suçunun Cezası Nedir?

Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Dolayısıyla hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla hapis cezasıdır.

Çağrı Ayboğa

Avukat Çağrı Ayboğa, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup yüksek lisans öğrenimine devam etmektedir. Ayboğa + Partners Avukatlık Bürosu’nun kurucu avukatlarındandır. Ankara Barosu’na kayıtlı olarak dinamik ve tecrübeli ekibiyle avukatlık mesleğini icra etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Ara