Beyinsiz Hakaret Mi?
Yazımızın detayında beyinsiz kelimesinin hakaret kapsamında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Beyinsiz kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre anlamı: Aklı olmayan, düşüncesiz kimse.
Beyinsiz Demek Hakaret Mi?
Beyinsiz kelimesi hakaret teşkil etmektedir. Bir kimseye beyinsiz demek Yargıtay uygulamasına göre hakaret sayılmaktadır.
Beyinsiz Kelimesi Hakkında Yargıtay Kararları
Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 2015/21269
Katılan sanık …’nin sahibi bulunduğu eczanenin önüne aracını park eden katılan sanık …’e ait aracın tamponuna zarar verdiği ve facebook üzerinden “Başka yer yokmuş gibi arabasını eczanenin önüne park eden beyinsiz kadına sesleniyorum kusura bakma arabana bilerek vurmak istemezdim” diye yazarak hakaret ettiği, ortak arkadaşlarının bu yazıyı görmesi üzerine haber alan katılan sanık …’in, aracını kontrol ettiğinde tamponda 1cm sıyrık ve plastik aksamın yerinden çıktığını gördüğü, katılan sanık …’nin eczanesine giderek “Seviyesizlik yapıyorsun sürtük” diye hakaret ettiği olayda; katılan sanıkların hakaret suçundan cezalandırılmalarına karar verilmiştir. Yargıtay Ceza Dairesi de, yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan sanıkların yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün Onanmasına karar vermiştir.
Hakaret Suçu Nedir?
Hakaret suçu, 5237 sayılı TCK m. 125 hükmüne göre; kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte “somut bir fiil veya olgu isnat etmek” ya da “sövmek” suretiyle işlenebilir. Hakaret ve sövme eylemleri, hakaret suçunun seçimlik hareketleri şeklinde öngörülmüş ve aynı yaptırıma tabi tutulmuştur. 5237 sayılı TCK m. 125 hükmünde, “onur şeref ve saygınlığı küçük düşürecek tarzda somut bir eylem veya olgu isnat etme veya sövme suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırma” şeklinde hakaret suçunun unsurları gösterilmiştir. Fail tarafından gerçekleştirilen eylemlerin, şeref varlığına saldırı niteliğinde bulunup bulunmadığı geleneksel kaidelere, zamana, topluma ve şahsa göre belirlenir. Hakaret suçu mağdurun yüzüne karşı işlenebileceği gibi, mağdurun huzurda bulunması haline eş tutulan ve mağdura yönelik olan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle veya mağdurun yokluğunda işlenebilir. Mağdurun bulunmadığı ortamda gerçekleştirilen hakaret eylemi için ihtilat edilen üç kişinin kişiyi küçük düşüren ve saygınlığını incitici tarzdaki sözleri, iddiaları ve isnatları bilmesi, haberdar olması şarttır.
Hakaret Suçunun Cezası Nedir?
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Dolayısıyla hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla hapis cezasıdır.