Kripto Para (Bitcoin) Dolandırıcılığı Suçu ve Cezası (2024)
Güncel Anlatımla Kripto Para (Bitcoin, Ethereum) Dolandırıcılığı, Hırsızlığı ve Cezası 2024
Kripto Para (Bitcoin) Dolandırıcılığı Suçu ve Cezası (2024)
Kripto paraların (Bitcoin), konu olduğu suçların başında kripto para dolandırıcılığı gelmektedir. Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığında, dolandırıcılar garantili getirilerle büyük ödemeler vaat eder. Ayrıca o anki piyasa değerinin altında kripto para dağıtarak veya dağıtacağını vaat ederek yatırımcıların ilgisini çekmeye çalışırlar. Böylece ayrıntılar ve açıklamalar olmadan büyük iddialarda bulunarak kripto para dolandırıcılığı işlerler.
Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığı dışında, hırsızlık ve karapara aklama suçu ile dijital şantaj ve fidye yazılımlarla da kripto paralar suça konu olabilmektedir. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının güvenlik açıklarını bilerek kripto para platformlarına ve borsalarına siber saldırıda bulunan kişiler, cüzdanlardaki ve borsalardaki güvenlik açıklarını kullanarak kripto parayı çalabilirler.
Dolandırıcılık Nedir?
Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığı suçunu daha iyi anlamak için dolandırıcılık (TCK md. 157 ve 158) suçuna bakılması gerekir. Dolandırıcılık suçu, hileli hareketlerle bir kimseyi aldatarak maddi menfaat sağlamaktır. Dolandırıcılık suçunun konusunu yarar oluşturmaktadır. Bu yarar malvarlığına verilen bir zarar sonucunda elde edilmiş olmalıdır. Dolandırıcılık suçunun konusunu, sadece taşınır mallar değil; taşınmaz mallar, belirli bir hizmetin gördürülmesi ya da herhangi bir hak veya alacak da oluşturabilir. Dolandırıcılık suçunun konusunu oluşturacak olan yararın (aynı zamanda meydana gelecek olan zararın) malvarlığına ilişkin olması gerekir.
Kripto Para (Bitcoin) Nedir?
Kripto paralar, diğer bir deyişle Bitcoin, teknolojinin gelişmesiyle hayatımızda önemli rol oynamaya başlamıştır. Kripto para dolandırıcılığı suçunun oluşabilmesi için kripto varlıkların niteliklerine ve para özelliğine sahip olup olmadıklarına bakmak gerekir.
Kripto para (Bitcoin), merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, veri tabanı olarak işlev gören bir blokzincirinden (Blockchain) gelmektedir. Merkezi olmayan varlıklar olarak kripto paraların avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Kripto para birimleri, normal bir banka kartı veya kredi kartı ile aynı yasal korumaya sahip değildir. Bir hizmet için kripto para ile ödeme yapıldıktan sonra, yalnızca alıcı geri ödeme yaparsa kripto para geri alınabilir. Bu nedenle, kripto para birimini kullanarak bir şey satın almadan önce satıcının kimliğini, yerini ve bir şeyler ters giderse kiminle iletişim kurulacağını bilmek çok önemlidir. Kripto para birimi anonim olsa da işlemler Blockchain gibi halka açık bir defterde yayınlanabilir ve işlem miktarı ve cüzdan adresi para biriminin gerçek kullanıcılarını tanımlamak için yardımcı olabilir.
Kripto Para (Bitcoin) Dolandırıcılığında En Sık Kullanılan Yöntemler
Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığı suçu birçok farklı yöntemle işlenebilmektedir. Sahte web siteleri, internet reklamları, ponzi ve piramit düzenleri kripto paralarla dolandırıcılık suçunun işlenmesinde kullanılan yöntemlerdendir. Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığında hacim ve volatilitede keskin bir artış gösteren kısa vadeli fiyat manipülasyonu da yapılabilmektedir.
Sahte üretilen kripto paralar dolandırıcılık suçunun bir başka işlenme şeklidir. Hiç mevcut olmayan kripto paraların yakın vadede yüksek getiri sağlayacağı belirtilerek yatırımcılar dolandırılmaktadır. Bu konuda hizmet sağlayıcıların finans kuruluşlarından yardım alınması ve üretilen kripto paranın varlığın teyit edilmesi gerekmektedir.
Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığında sıklıkla rastlanan yöntemlerden biri de ponzi şemasıdır. Kripto para (Bitcoin) sahiplerine kısa sürede çok para kazanabilecekleri ve finansal özgürlüğe kavuşabilecekleri vaat edilir. Dijital dünyaya da taşınan ponzi şeması ile kişilerin bir gruba veya programa dahil edilmeye hak kazanması için kripto para biriminde ödeme yapmaları istenir. Crypto-ponzi olarak nitelendirilen bu sistemde yeni yatırımcılar, sahte raporlar, gerçekçi olmayan yüksek getiri oranları ve eski yatırımcıların tavsiyeleri kullanılarak kullanıcılar birbirine bağlanır. Kripto paralarla yapılan ödemelerle sisteme dahil olan kimseler üzerinden sahte vaatler ve sahte garantilerle dolandırıcılık suçu işlenir. Kendilerini kripto para borsalarında ve platformlarında uzman olarak tanıtan kimseler, satın alınan kripto para biriminin kendi cüzdanlarında muhafaza edilmesi karşılığında yatırımları büyütmeye yardımcı olacaklarını söyler. Ancak açtıkları yatırım hesabına giriş yapıldığında ücret ödemeden kripto paranın çekilemediği görülmeye başlar.
Kripto Para (Bitcoin) Dolandırıcılığında Nitelikli Hallere Örnekler
TCK’nın “Nitelikli dolandırıcılık” suçu başlıklı 158’inci maddesinde; “(1) Dolandırıcılık suçunun; (…) / f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, (…) işlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz” denilmektedir. Bkz. TCK m.158/1-(f).
Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığının bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi halinde TCK’nın 158’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında nitelikli dolandırıcılık suçu oluşacaktır. Örneğin, bir cihazı kilitleyebilen veya içeriklerini şifreleyebilen kötü amaçlı fidye yazılımlarla bir kişinin e-posta adresi ve sosyal medya hesabı ele geçirilerek, sanki o kişiymiş gibi başkalarıyla iletişime geçilmesi ve kripto para talep edilmesi halinde, kişi nitelikli dolandırıcılık suçundan cezalandırılır.
Kripto Para (Bitcoin) Mağduruyum Ne Yapmam Gerekir?
Kripto para dolandırıcılığına maruz kaldıysanız, mağduriyetinizin giderilmesi için uzman bir ceza avukatından destek almanız gerekir. Türk Ceza Kanunu hükümlerine hakim olan ve bilişim suçları alanında çalışan bir avukat, kripto para dolandırıcılığı konusunda size hukuken destek olarak kripto paranızı geri almanız ve suçluların cezalandırılması konusunda sizin yanınızda olacaktır.
Kripto Para (Bitcoin) Dolandırıcılığı Hangi Suç Kapsamındadır?
Türk Ceza Kanunu’na göre; kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığı “nitelikli dolandırıcılık” suçu kapsamında olup cezası, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıdır. Kripto para dolandırıcılığı oldukça ağır bir suç olup kamu davasına da dönüşmektedir.
Kripto Para (Bitcoin) Dolandırıcılığına Uğradım, Para Geri Alınabilir Mi?
Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığına maruz kaldıysanız, mağduriyetinizin giderilmesi için uzman bir ceza avukatından destek almanız gerekir.
Kripto Para (Bitcoin) Dolandırıcılığında Kripto Para Haczi
Haciz, borçlunun malvarlıklarına hukuken el koymak demektir. Fiili anlamda borçlunun malvarlıklarına el koymak modem icra hukukunda muhafaza tedbirleri olarak isimlendirilmektedir. Bu bakımdan parasal değeri olan haczi kabil her türlü mal varlığı üzerinde hukuken el koymak, haciz işlemi tesis etmek mümkündür. Kripto para gibi hukuken yeni teknolojik gelişmelerde muhafaza tedbirlerinin uygulanma şekli esas problemdir.
Kripto paraların (bitcoinlerin) hukuki niteliği yönünde var olan belirsizliğin boyutunun cebri icra hukuku bakımından maddi hukuktaki kadar derin olmadığı kanaatindeyiz. Zira paraya çevrilebilir yapıda olan kripto paraların borçlularının haczi kabil malvarlıkları arasında değerlendirileceği kanaatindeyiz. Kripto paraların hukuki nitelemesinin maddi hukuk bakımından para, eşya, mal veya herhangi bir yatırım aracı olması arasında haczi kabil olması yönünden herhangi bir farklılık oluşturmayacaktır. Ancak haczedilecek kripto paralara uygulanabilecek muhafaza tedbirleri yönünden hukuki düzenlemelerin revize edilmesi gerekecektir.
Kripto Paralarım (Bitcoinlerim) Çalındı, Hırsızlık Suçu Oluşur Mu?
Hırsızlık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 141. maddesinde “Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden almak” şeklinde düzenlenmiştir. Hırsızlık suçunun basit veya nitelikli tüm şekilleri resen soruşturulmaları gereken suçlardandır. Yani şikâyete tabi değildir ve şikâyet süresi yoktur. Hırsızlık suçunun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Kripto para (Bitcoin) varlıkları nitelik olarak taşınır bir mal vasfında olduklarından kripto paranın çalınması halinde hırsızlık suçu meydana gelecektir.
Kripto Paralarım Zorla Çalındı, Yağma Suçu Oluşur Mu?
Yağma suçu Türk Ceza Kanunu’nun 148. maddesinde “Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde tanımlanmıştır.
Kripto para (Bitcoin) varlıkları, yukarıda da açıkladığımız üzere değerli mal niteliğindedir ve para vasfını da haizdir. Kripto paraların zorla alınması halinde yağma (gasp) suçu oluşur ve cezası, altı yıldan on yıla kadar hapistir.
Kripto Para (Ethereum) Dolandırıcılığı
Kripto paraların Bitcoin dışında en yaygın kullanılanı şüphesiz ethereum olarak adlandırılan kripto paradır. Soğuk cüzdan veya dijital cüzdanda saklanabilen ethereum kripto paraların blockchain teknolojisi üzerinde özellikle sözleşme tanzimi konusundaki yeri oldukça önemlidir. Hesabınızda mevcut ethereum kripto paraların çalınması veya dolandırıcılık yoluyla sahibinden alınması halinde de TCK bağlamında hırsızlık veya nitelkli dolandırıcılık suçu oluşabilecektir.
Bitcoin Mağdurları Ne Yapmalı?
Bitcoin olarak adlandırılan kripto paralarını; dolandırıcılık, hırsızlık ve bir başka suç sebebiyle kaybeden insanların oluşturduğu topluluk Bitcoin veya kripto para mağdurları olarak adlandırılır. Kripto para (Bitcoin) mağdurlarının yapması gereken ilk işlem, bilişim ve ceza hukuku alanında uzman bir avukattan destek almaktır. Kripto para (Bitcoin), hukuki anlamda da tedavüldeki bir paradan farksız olduğu için kripto para mağdurları savcılık şikayeti neticesinde mağduriyetlerini giderebilmektedir.
Kripto Dolandırıcılığı Bulunur Mu?
Kripto para dolandırıcılığının izlerini bulmak zor olsa da uzman bir avukat desteği ve savcılık araştırması sonucunda kripto para dolandırıcılığı bulunabilmektedir.
Bitcoinden Dolandırıldım Ne Yapmalıyım?
Bitcoinden dolandırıldıysanız, bilişim hukuku alanında uzman bir avukat ile anlaşarak bağlı bulunduğunuz Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçe vermek suretiyle şikayetçi olmalısınız.
Kripto Para Dolandırıcılığı Nereye Şikâyet Edilir?
Kripto para dolandırıcılığı bir suç olması sebebiyle olayı anlatan bir dilekçe vermek suretiyle Adalet Bakanlığı’na bağlı Savcılık Makamı’na şikayet edilir.
Kripto Para Cezası Ne Kadar?
Kripto para cezası, nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturması sebebiyle üç yıldan on yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır.
Kripto Para (Bitcoin) Dolandırıcılığı Konusunda Avukat Desteği
Kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığı, Türk Ceza Kanunu kapsamında nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğundan Ankara Ceza Avukatı desteği alınması önem arz eder. Zira kripto paralar, sahip oldukları özellikler gereği bilişim hukuku, eşya hukuku ve ceza hukuku gibi farklı alanlara temas etmektedir. Kripto para hukuku konusunda deneyimli bir avukattan destek alınması, kripto para (Bitcoin) dolandırıcılığı konusunda mağduriyetinizin giderilmesine yardımcı olacaktır.