Zavallı Hakaret Mi?
Yazımızın detayında zavallı kelimesinin hakaret kapsamında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Zavallı kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre anlamı: Acınacak durumda olan kimse.
Zavallı Demek Hakaret Mi?
Zavallı kelimesi hakaret teşkil etmemektedir. Yargıtay uygulamasına göre bir kişiye zavallı demek hakaret suçunu oluşturmayacaktır.
Zavallı Kelimesi Hakkında Yargıtay Kararaları
Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2019/2479 E. , 2020/3044 K.
Çocuklarımıza örnek olacak bir kurumun memurları da en azından örnek insan olmaları gerekir diye düşünüyor… işlerinizde başarılar temenni ediyorum.” ibareleri ile biten toplam altı adet mektupta, katılanla olan husumetlerinin kaynağına ilişkin açıklamalarının yanında; “hanımlığa yakışmayacak davranışlarda bulunmak”, “… Birlikte yaşarken itibarı ve şöhreti düşmüyor”, “kompleksli, zavallı bir kişiliğe sahip” biçimindeki sözler söylemesi; katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici ve özel hayatının gizliliğini ihlal edici boyutta olmayıp, sanığın, yönetici olarak görev yapan katılanın faaliyetlerini, yanlış gördüğü tutum ve davranışları ile birlikte değerlendirerek, konuyu anlaşılır kılma amacı taşıyan, kısmen kaba ve nezaket sınırlarını aşan eleştiri niteliğinde olması nedeniyle sanığa yüklenen hakaret ve özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarının yasal unsurlarının oluşmamasından dolayı sanık hakkında beraat kararı verilmesine ilişkin yerel mahkemenin kabulünde dosya kapsamına göre bir isabetsizlik görülmemiştir.
Hakaret Suçu Nedir?
Hakaret suçu, 5237 sayılı TCK m. 125 hükmüne göre; kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte “somut bir fiil veya olgu isnat etmek” ya da “sövmek” suretiyle işlenebilir. Hakaret ve sövme eylemleri, hakaret suçunun seçimlik hareketleri şeklinde öngörülmüş ve aynı yaptırıma tabi tutulmuştur. 5237 sayılı TCK m. 125 hükmünde, “onur şeref ve saygınlığı küçük düşürecek tarzda somut bir eylem veya olgu isnat etme veya sövme suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırma” şeklinde hakaret suçunun unsurları gösterilmiştir. Fail tarafından gerçekleştirilen eylemlerin, şeref varlığına saldırı niteliğinde bulunup bulunmadığı geleneksel kaidelere, zamana, topluma ve şahsa göre belirlenir. Hakaret suçu mağdurun yüzüne karşı işlenebileceği gibi, mağdurun huzurda bulunması haline eş tutulan ve mağdura yönelik olan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle veya mağdurun yokluğunda işlenebilir. Mağdurun bulunmadığı ortamda gerçekleştirilen hakaret eylemi için ihtilat edilen üç kişinin kişiyi küçük düşüren ve saygınlığını incitici tarzdaki sözleri, iddiaları ve isnatları bilmesi, haberdar olması şarttır.
Hakaret Suçunun Cezası Nedir?
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Dolayısıyla hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla hapis cezasıdır.