Kira Sözleşmesi Örneği Nedir?
Kira sözleşmesi örneği, sizler için hazırlanan ve kiracı – kiraya veren taraflarını barındıran, konut ve çatılı işyerleri için geçerli sözleşmenin örneğidir. Ayboğa + Partners Avukatlık Bürosu’nun, kira hukuku ve kiracı tahliyesi alanında çalışan uzman avukatlarınca hazırlanmış “kira sözleşmesi örneği” belgesine ulaşabilirsiniz.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeler olarak tanımlanmaktadır. Kira Sözleşmesi Örneği, doğru ve güncel olarak kiracı ve kiraya veren arasındaki kiralama ilişkisini düzenleyen sözleşmeye denir.
Kira sözleşmesine ilişkin hükümler, Türk Borçlar Kanunu’nda “genel hükümler”, “konut ve çatılı işyeri kiraları”, “ürün kirası” olarak üç başlık altında düzenlenmiştir. TBK 299-338 maddeleri ise özel türlerini de içerisine alan kira sözleşmelerinin genel kurallarıdır.
Bu yazımızda word ve PDF formatlarında “kira sözleşmesi örneği” belgesine ulaşabilirsiniz.
Kira Sözleşmesinin Konusu
Kira sözleşmelerinin konusunu taşınır, taşınmaz mallar ve haklar oluşturur. TMK m. 762’e göre taşınır mülkiyetinin konusu ise nitelikleri itibariyle taşınabilen maddi şeyler, edinmeye elverişli olan ve taşınmaz mülkiyeti kapsamına girmeyen doğal güçlerdir. Taşınmaz mülkiyetinin konusu Türk Medeni Kanunu’nun 704. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre, taşınmaz mülkiyetinin konusu arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfalara kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerdir.
Kira Sözleşmesinin Unsurları
Kira sözleşmesinin unsurları Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre kira sözleşmesinin unsurları; kiralanacak olan şey, kira bedeli, kiralanacak olan şeyin kullanımının devri ve tarafların anlaşmasıdır. Kira sözleşmesinin kurulabilmesi için tarafların belirli bir bedel karşılığında kira konusu taşınmazın kiralanması konusunda anlaşmış olmaları gerekir. Kiracı, tahliye taahhütnamesi vermişse kira sözleşmesinin bitmesi konusunda bir tarihte anlaşılmış olacaktır.
Kira Sözleşmesinin Tarafları
Kira sözleşmesinin tarafları, kiracı ve kiraya verendir. Kira sözleşmesi taraflar arasında ileri sürülebilir. Tapuya şerh edildiğinde ise üçüncü kişilere karşı etkili hale gelir. Kiraya veren kiralanan malın mülkiyetine sahip olmayabilir. Bu durumlarda da kiraya veren kendisine kanunen tanınan hakları kullanabilir.
Kira Sözleşmesinin Şekli
Kira sözleşmesinin geçerliliği herhangi bir şekle tabi değildir. Bu sebeple kira sözleşmeleri yazılı veya sözlü yapılabilir. Ancak taraflar kendi aralarında sözleşmenin geçerliliği için bir şekil şartı öngörmüşlerse kararlaştırdıkları şekilde yapılmalıdır. İspat kolaylığı açısından kira sözleşmesinin yazılı yapılmasında fayda vardır.
Kira Sözleşmesinin Süresi
Kira sözleşmesinin süresi, TBK genel hükümlere göre kira sözleşmesi belirli ve belirsiz olmak üzere olarak yapılabilir. Tarafların önceden belirlediği sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirimde bulunmadan sona eren kira sözleşmeleri belirli sürelidir. Taraflar kira sözleşmesinde süreyi açıkça veya örtülü kararlaştırabilecekleri gibi bir olayın gerçekleşmesiyle sona erebileceğini de kararlaştırabilirler. Böylece belirlenen sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirime gerek kalmadan kira sözleşmesi sona ermektedir. Önemle belirtmek gerekir ki bir yıllık yapılan bir kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde belirsiz süreli bir sözleşmeye dönmesi söz konusu olmayacak, sözleşme belirli süreli olmaya devam edecektir.
Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi
Konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin hükümler genel olarak kiracıyı koruyucu niteliktedir. Bunu en çok sözleşmelerin sona ermesinde görmekteyiz. Zira konut ve çatılı işyeri kiralarını sona erdirme imkanı genel olarak kiracıya verilmiş olup kiraya veren herhangi bir sebep göstermeden ancak on yıllık uzama süresi sonunda sözleşmeyi sona erdirebilmektedir. Konut ve çatılı işyeri kiraları bildirim yoluyla sona erebileceği gibi dava yoluyla da sona erebilir. Bu konuda “kiracının tahliyesi davası” yazımıza göz atabilirsiniz.
Kira Sözleşmesi Örneği (PDF ve Word)
Kira sözleşmesi örneği (pdf ve word), konut ve çatılı işyeri kiraları için hazırlanmıştır. Bir kira sözleşmesinde bulunması gereken “taraflar”, “kira bedeli”, “kira süresi”, “artış oranı” ve “imzalar” gibi önemli kısımları barındırır. Buna ek olarak sizler için hazırladığımız kira sözleşmesi örneğinde genel ve özel hükümler olmak üzere detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.