İcra Dosyası Sorgulama
İcra dosyası sorgulama, Türkiye’deki icra işlemleriyle ilgili bilgi almak veya bir kişinin üzerinde icra takibi olup olmadığını öğrenmek amacıyla yapılan bir işlemdir.
İcra dosyası, bir kişinin borçlu olduğu bir alacaklıya karşı yasal olarak alınmış bir borç belgesi veya mahkeme kararı üzerine icra dairesi tarafından açılan bir dosyadır. Bu dosya, borçlunun mal varlığının haczedilmesi veya ödeme emri gibi icra işlemlerinin başlatılmasına yönelik belgeleri içerir.
İcra dosyası sorgulama işlemleri adımlar aşağıda sırasıyla listelenmiştir.
İcra Dosyası Nasıl Sorgulanır? (E-Devlet)
- İlk olarak e-Devlet adresine (https://www.turkiye.gov.tr) giriş yapın
- Daha sonra karşınızdaki sayfadan kimlik bilgilerinizi doğrulayın
- Kimlik bilgilerinizin doğrulanması için T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak onaylayın. (Şayet bir e-devlet şifreniz yoksa herhangi bir P.T.T. şubesinden şifre temin edin)
- Karşınıza çıkan sayfanın üstteki arama çubuğuna e-Devlet ana sayfasının en üstünde bulunan arama butonuna basarak “İcra Dosyası Sorgulama” yazarak en üstte çıkan linke tıklayın.
- Bu sayfada tarafı olduğunuz tüm icra dosyalarını görebilir, kapalı veya açık olma durumuna ilişkin bilgi alabilirsiniz. Bu adımları sırasıyla takip ederek icra dosyası sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
İcra Takibi Nedir?
İcra takibi, borçlu tarafından herhangi bir sebep ile ödenmeyen borcun, alacaklı tarafından devletin gücü ile tahsil edilmesi amacıyla İcra Müdürlüğü’nde başlatılan bir süreçtir. İcra işlemleri, ilamlı ve ilamsız olmak üzere iki kategoride gerçekleşir. İlamlı icra, bir mahkeme kararı temel alınarak açılan bir icra türüdür.
İcra Takibiniz Varsa Ne Yapmalısınız?
Borçlu olmadığınızı düşündüğünüz bir icra takibine ilişkin tebligat aldıysanız hukuki haklarınız bulunmaktadır.
Genel haciz yoluyla yapılan ilamsız icra takibinde, borçlu, tebliğ ettiği ödeme emrine 7 gün içinde itiraz ettiğinde takip durur. İtiraz süresi içinde itiraz yapılmazsa, ödeme emri ve icra takibi kesinleşir, çünkü bu yedi günlük süre hak düşürücüdür. İtiraz süresi hesaplanırken, borçlunun tebliğ tarihi yani ödeme emrinin kendisine ulaştırıldığı tarih esas alınır.
Eğer ödeme emrini alan kişi, borçlu olmadığını düşünüyorsa veya başka bir nedenle itiraz etmek istiyorsa, ilamsız icra takibi ödeme emrini gönderen icra dairesine yapılabilir. Ayrıca, takip başka bir icra dairesi tarafından yürütülüyorsa, borçlu bu icra dairesine de itiraz edebilir. Bu durumda, nöbetçi icra dairesi itiraz dilekçesini kabul eder ve ilgili icra dairesine iletilir.
İcra Dosyası Nasıl Kapanır?
Tarafı olduğunuz bir icra dosyasının kapanması için borcun ödenmesi, zamanaşımı veya itiraz yollarına başvurabilirsiniz. İcra dosyasının açık olup olmadığı E-devlet üzerinden öğrendikten sonra borcun tamamı ödenirse bu icra dosyası kapanacaktır. Bu duruma ek olarak icra dosyasının dayandığı borç zamanaşımına uğramışsa icra dosyası kapanır. Ayrıca borçlu süresi içinde icra takibine itiraz etmişse takip durdurulacaktır.
Bu aşamaların detaylı incelenmesi için öncelikle icra dosyası nasıl kapanır (https://ayboga.av.tr/icra-dosyasi-nasil-kapanir/) makalemize göz atabilirsiniz.
İcra Dosyasında Neden Avukat Desteği Almalısınız?
İcra dosyasında çeşitli ihtimallere göre dosyanın durumu değişkenlik gösterebilir. Tarafı olduğunuz icra takip dosyanıza en uygun işlemin yapılması ve mağduriyetin önlenmesi için Ankara İcra Avukatı desteği alabilirsiniz.
İcra Takibi Aşamaları ve Yapılacak İşlemler
Ayboğa + Partners Avukatlık Bürosu, müvekkillerinin tarafı olduğu icra takip dosyalarında hukuki hizmet sunmaktadır. Yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçmek için Ankara Avukat desteği almanız tavsiye edilir.