Ceza Hukuku

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçu

6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Suçu ve Cezası

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçu

Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma suçu, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında düzenlenmiştir. Bu kanun, silah bulundurmanın ve taşımanın belirli kurallar ve sınırlamalara tabi olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu suç, toplumun güvenliğini tehdit edebileceği gerekçesiyle kanun koyucu tarafından sıkı şekilde denetlenir ve cezai yaptırımlara bağlanmıştır. Ruhsatsız bir silah bulundurmak veya taşımak, herhangi bir zararın gerçekleşmesi gerekmeksizin cezalandırılır. Cezanın türü ve miktarı, silahın türü ve niteliğine göre değişiklik gösterebilir.

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçu
Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçu

İçerik

GÜNCEL GELİŞME:

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA, RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURAN VE TAŞIYANLARA İLİŞKİN CEZALARIN ARTIRILDIĞINI DUYURDU.

“Kanun hükümlerine aykırı (Ruhsatsız) silah satın alan, bulunduran ya da taşıyanlara iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası getirildi “Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla” birlikte;

a) Kanun Hükmüne Aykırı (ruhsatsız) silah satın alan, taşıyan ya da bulunduran kişiler iki yıldan dört yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

b) Kanun hükümlerine aykırı (Ruhsatsız) silaha ait parçaları (namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi haiz parçaları ya da ses veya gaz fişeği atabilen silah iken bu Kanun hükümlerine tabi silah vasfına dönüştürülen silahları) satın alan, bulunduran ya da taşıyanlar da aynı kanun kapsamında cezalandırılacak.”

Silah Nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) silahı, “savunma veya saldırı amacıyla kullanılan araç” olarak tanımlamaktadır. Hukuki bağlamda ise silah kavramı çok daha geniş bir çerçevede ele alınır. Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’e göre silah, uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz hale getiren ve cansızları parçalayan ya da yok eden araçlar ve aletlerin tümünü kapsar.

DMCA.com Protection Status

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçu Hukuki Düzenleme

Silah kavramı hukuki açıdan pek çok mevzuatta ele alınmaktadır. Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliklerde silah tanımları ve türleri belirlenmiştir. Kanun kapsamında silahlar; ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, kesici ve delici aletler, kimyasal ve biyolojik maddeler olarak sınıflandırılır. Bu düzenlemeler, ruhsatsız silah taşıma ve bulundurmanın suç teşkil ettiği durumları belirler.

Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu ve Cezası

Ruhsatsız silah bulundurma suçu, bulundurma ruhsatı olmayan bir silahın bireysel olarak evde ya da iş yerinde tutulmasıyla işlenir. Kanun gereği, silah bulundurma ruhsatı olmayan kişiler silah bulunduramaz ve bu suçu işleyenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, bulundurma ruhsatına sahip olan silahların zorunlu durumlarda nakli için mülki amirden izin alınması gerekmektedir. Eğer bu izin alınmaksızın silah ev ya da iş yeri dışına çıkarılırsa, ruhsatsız silah bulundurma suçu gerçekleşmiş olur.

Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu ve Cezası

Ruhsatsız silah taşıma suçu, bir kimsenin taşıma ruhsatı olmadan silah taşıması durumunda oluşur. Ruhsatsız silah taşımanın cezası, 6136 sayılı kanuna göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır. Ruhsatı olan bir silahın süresi dolduğunda ve yenilenmediğinde taşınması durumunda da bu suç meydana gelir. Yargıtay, kısa süreliğine taşıma ruhsatlı bir silahın başkası tarafından taşınmasını ise suç olarak değerlendirmemektedir.

Ruhsatsız Silah Satın Alma Suçu ve Cezası

Ruhsatsız silah satın alma suçu, bir kimsenin bireysel ihtiyaçları için taşıma veya bulundurma ruhsatı olmayan bir silahı satın alması ile işlenir. Silah satın alma ruhsatının 5 yıllık bir geçerlilik süresi vardır ve bu sürenin dolmasına yakın ruhsatın yenilenmesi gerekmektedir. Ruhsatsız silah satın alan kişiler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Silahın ticari amaçla satın alınması durumunda ise silah ticareti suçu devreye girer.

Ruhsatsız Mermi Bulundurma ve Taşıma Suçunun Cezası

Ruhsatsız silah bulundurmanın yanı sıra, ateşli silahlara ait mermilerin ruhsatsız olarak bulundurulması veya taşınması da suçtur. Ruhsatsız mermi bulunduran veya taşıyan kişiler, mermi sayısına göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası alır. Eğer bulundurulan mermi sayısı vahim miktarda ise ceza 5 yıldan 8 yıla kadar artırılır. Bu, mermi miktarının suçta önemli bir unsur olduğunu gösterir.

Yasak Bıçak ve Diğer Aletleri Bulundurma ve Taşıma Suçunun Cezası

6136 sayılı kanun kapsamında bazı bıçaklar ve aletlerin bulundurulması veya taşınması da suç teşkil eder. Bu kapsamda, kama, hançer, sustalı çakı, pala gibi aletlerin taşınması yasaktır. Bu tür aletlerin bulundurulması durumunda 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası verilir. Benzer şekilde, saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli her türlü kesici aletin taşınması da suçtur.

Ruhsatsız Silah Suçunda Cezayı Artıran Nedenler
Ruhsatsız Silah Suçunda Cezayı Artıran Nedenler

Ruhsatsız Silah Suçunda Cezayı Artıran Nedenler

Ateşli Silahlarda Nitelik Açısından Vahamet

Ateşli silahın türü, suçun cezasını belirlemede önemli bir faktördür. Tam otomatik silahlar, seri ateş yapabilen tüfekler gibi özelliklere sahip silahlar, vahim nitelikte kabul edilir ve ceza artırılır. Bu durumda ceza 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezası şeklinde olabilir.

Ateşli Silahlarda Sayısal Vahamet

Birden fazla silah bulundurmak, sayısal vahamet teşkil eder. Bir kişinin kişisel ihtiyacını aşan sayıda silah bulundurması durumunda, ceza artırılır. Yargıtay, 4 ve daha fazla silah bulundurmayı sayısal vahamet olarak kabul etmektedir. Bu durumlarda verilecek ceza, 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır.

Mermilerde Sayısal Vahamet

Ruhsatsız mermi bulundurmanın cezası, bulundurulan mermi sayısına bağlı olarak değişir. Mermi sayısının 5000’den fazla olması durumunda suç vahim kabul edilir ve ceza artırılır. Bu durumda kişi 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ruhsatsız Silah Suçunda Cezayı Azaltan Nedenler
Ruhsatsız Silah Suçunda Cezayı Azaltan Nedenler

Ruhsatsız Silah Suçunda Cezayı Azaltan Nedenler

Ateşli Silahın Bir Adet Olması ve Mutad Sayıda Merminin Bulunması

Eğer ruhsatsız olarak bulundurulan silah bir adet ise ve bu silaha ait mutad sayıdaki mermi de bulunuyorsa, verilecek ceza daha hafif olacaktır. Bu durumda kişi 1 yıldan 2 yıla kadar hapis ve 25 günden 100 güne kadar adli para cezası alır. Silahın nitelik açısından vahim olmaması durumunda bu hüküm uygulanır.

Ateşli Silahlara Ait Mermilerin Pek Az Sayıda Bulunması

Pek az sayıda mermi bulundurmak, cezayı hafifletebilir. Eğer mermi sayısı 50’den az ise, ceza 6 aya kadar hapis ve adli para cezası ile sınırlandırılır. Yargıtay içtihatlarına göre bu durum cezai yaptırımı hafifletici bir sebep olarak kabul edilmektedir.

Suç Sayılmayan Silahlar

Bazı silahlar ve aletler, 6136 sayılı kanun kapsamında suç sayılmamaktadır. Örneğin, yivsiz av tüfekleri, tababet ve sanayi için kullanılan aletler ve antika silahlar bu kapsamda değerlendirilir. Bu silahlar ruhsatsız olarak bulundurulabilir ancak taşınmaları suç teşkil edebilir. Antika silahlar ise sadece hatıra niteliğinde taşınabilir, fakat bu silahlar da kamu güvenliğini tehdit edecek şekilde kullanılamaz.

Hukuka Aykırı Arama Yoluyla Ruhsatsız Silah Ele Geçirilmesi

Eğer bir silah hukuka aykırı bir şekilde yapılan arama sonucu ele geçirilmişse, bu delil yargılamada kullanılamaz. Hukuka aykırı yollarla elde edilen deliller, suçlu bulunma sürecinde geçersiz sayılmaktadır. Mahkemelerde sadece hukuka uygun olarak toplanmış deliller dikkate alınır, bu nedenle arama işlemleri sırasında yasal prosedürlerin izlenmesi büyük önem taşır.

6136 Sayılı Yasaya Muhalefet Suçlarında Zamanaşımı

6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarında zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu süre içerisinde dava açılmadığı takdirde, suç ceza davası düşer. Ancak suç işlendiği tarihten itibaren 8 yıl içerisinde herhangi bir dava açılırsa zamanaşımı süresi durur ve mahkeme süreci devam eder.

6136 Sayılı Yasaya Muhalefet Suçunda Yargılama Usulü ve Görevli Mahkeme

Ruhsatsız silah bulundurma, taşıma ve satın alma suçları, asliye ceza mahkemelerinde yargılanır. Eğer suçla birlikte daha ağır bir suç da işlenmişse (örneğin, kasten adam öldürme gibi), yargılama ağır ceza mahkemesinde yapılır. Bu suçlar şikayete tabi olmadığından, savcılık tarafından re’sen soruşturma başlatılır.

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçunda Verilebilecek Ceza ve Yaptırımlar

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçunda Hapis Cezası

Suçun niteliği ve işlendiği koşullara göre ruhsatsız silah bulundurma, taşıma veya satın alma suçu işleyen kişiler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun ağırlaştırıcı nedenleri varsa, bu ceza 8 yıla kadar çıkarılabilir.

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçunda Adli Para Cezasına Çevirme

Kısa süreli hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir. Ancak, suçun niteliğine ve mahkemenin değerlendirmesine göre hapis cezası ile birlikte adli para cezası da verilebilir.

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçunda Erteleme

Verilen ceza, belirli şartlar altında ertelenebilir. Bu durumda, kişi belirlenen denetim süresi boyunca cezanın infazından muaf tutulur ve tekrar suç işlemezse ceza düşer. Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma suçunda verilecek hapis cezası sonucunda erteleme kararı verilmesi mümkündür.

Ruhsatsız Silah Bulundurma ve Taşıma Suçunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Cezanın 2 yıl veya daha az olması durumunda, mahkeme hükmün açıklanmasını geri bırakabilir. Bu durumda, sanık 5 yıllık bir denetim süresi boyunca suç işlemezse ceza ortadan kalkar. Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma suçunda verilecek hapis cezası sonucunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı verilmesi mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Bıçak Taşımak Suç mudur?

Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala ve benzeri aletlerin taşınması 6136 sayılı kanuna göre suçtur. Bu tür aletleri taşımak veya bulundurmak hapis cezası ile sonuçlanabilir. Bu nedenle sadece yasalara uygun olarak kullanılan bıçaklar taşınmalıdır.

Çakı Taşımak Suç mudur?

Sustalı olmayan, el ile açılıp kapanabilen çakıların taşınması suç sayılmaz. Ancak sustalı veya mekanizmalı çakıların taşınması 6136 sayılı kanuna göre suçtur.

Kurusıkı Tabanca Taşınması Suç mudur?

Kurusıkı tabancalar, 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilir. Bu tür tabancalar izinle bulundurulabilir, ancak taşınması belirli şartlara bağlıdır. İlgili kurallara uyulmaması durumunda suç işlenmiş olur.

Ruhsatlı silahların ruhsat süresi dolduğunda ne yapılmalıdır?

Ruhsatlı bir silahın ruhsat süresi dolduğunda, ruhsatın yenilenmesi gerekmektedir. Yenileme yapılmadığı takdirde, ruhsat süresi dolan silahı taşımak veya bulundurmak suç teşkil eder.

Kaç mermi bulundurmak ruhsatsız silah suçunu ağırlaştırır?

5000’den fazla mermi bulundurulması vahim olarak kabul edilir ve bu durumda ceza artırılır.

Çağrı Ayboğa

Avukat Çağrı Ayboğa, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup yüksek lisans öğrenimine devam etmektedir. Ayboğa + Partners Avukatlık Bürosu’nun kurucu avukatlarındandır. Ankara Barosu’na kayıtlı olarak dinamik ve tecrübeli ekibiyle avukatlık mesleğini icra etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Ara