Ceza HukukuMakalelerimiz

Mahkumlara İlişkin İnfaz Değişikliği (8. Yargı Paketi) Taslağı

Ceza infaz düzenlemelerine yeni hükümler getiren ve “8. Yargı Paketi Taslağı” olarak bilinen “Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı” ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 76, 105/A, 108, Geçici m.1, Geçici m.10 hükümlerinde değişiklik yapılması ve Geçici m.11 olarak Kanuna yeni madde eklenmesi planlanmaktadır. Ek olarak; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.407 ve 471’de yapılan değişiklikler de hükümlülere atanacak vasilik kurumuna ilişkindir. Anılan taslakta cezaların infazını ilgilendiren değişiklikler de mevcuttur.

Düzenlemeler incelendiğinde vatandaşların aklına; Genel af çıkar mı? Mahkumlara af var mı? Genel af ne zaman? 2024 İnfaz değişiklikleri nelerdir? Af paketi çıktı mı? Gibi sorular gelmektedir. 8. Yargı Paketi Taslağı, genel af değil, İnfaz Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören bir pakettir. Hakkınızdaki mahkumiyete ilişkin infaz bilgisi almak isterseniz: İnfaz – Yatar ve Denetimli Serbestlik Hesaplama Programı bağlantısına tıklayınız.

8. Yargı Paketi Taslağı’ndaki önemli değişiklikleri 8 grupta incelemek mümkündür:

  • İkinci Kez Mükerrirler: İkinci kez suç işleyenler için koşullu salıverilme yasağı kaldırılıyor. Bu hükümlüler, hapis cezalarının 3/4’ünü çektikten sonra koşullu salıverilme hakkı kazanacaklar.
  • Koşullu Salıverilmesi Geri Alınanlar: Bu gruba yönelik herhangi bir iyileştirici düzenleme öngörülmüyor. Bu hükümlüler açık cezaevlerine transfer edilemez ve koşullu salıverilme hakları yok.
  • Örgütlü Suçlardan Mahkum Olanlar: Terör suçları ve örgütlü suçlardan mahkum olanların ceza infazları mevcut hükümlere göre devam edecek. Ayrıca, örgüt üyesi tanımı ve suç işlemek için örgüt kurma gibi maddelerde değişiklikler öneriliyor.
  • Denetimli Serbestlik: Denetimli serbestlik süreleri, hükümlülerin çektikleri ceza süresine orantılı olarak değişecek. Ayrıca, belirli gruplara, örneğin yaşlı, hasta veya çocuklu kadın hükümlülere, daha uygun şartlar sunulacak.
  • Hükümlülere Vasi Atanması: Hükümlülere, belli şartlar altında vasi veya kayyım atanabilecek. Bu, özellikle uzun süreli hapis cezaları çekenler için geçerli olacak.
  • İnfaz Hakimliği Kararlarına İtiraz Süresi: İnfaz hakimliği kararlarına itiraz süresi iki haftaya çıkarılıyor.
  • Hükümlülerin Öğrenim Hakkı: Hükümlülerin eğitim hakları genişletiliyor, özellikle kapalı cezaevlerinde kalan hükümlüler için.
  • Adli Para Cezaları: Adli para cezalarının ödenmemesi durumunda uygulanacak hapis süresi ile ilgili günlük meblağ artırılıyor.

Bu öneriler, Türkiye’nin ceza ve infaz sistemini modernize etmeyi ve hükümlülerin haklarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Hakkınızdaki ceza davasında hak kaybına uğramamak için Ankara Ceza Avukatı hizmetine başvurun.

Çağrı Ayboğa

Avukat Çağrı Ayboğa, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup yüksek lisans öğrenimine devam etmektedir. Ayboğa + Partners Avukatlık Bürosu’nun kurucu avukatlarındandır. Ankara Barosu’na kayıtlı olarak dinamik ve tecrübeli ekibiyle avukatlık mesleğini icra etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Ara