Aile HukukuMakalelerimiz

Boşanma Dilekçesi Örneği

Boşanma sürecinin başlangıcı, boşanma dilekçesinin hazırlanması ile olur. Bu dilekçe ya anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma için hazırlanabilir. Eşler arasında anlaşma olup olmaması, dilekçenin türünü belirler.

Anlaşmalı boşanma için, evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gereklidir. Bu kural, evlilik birliğinin korunmasını amaçlar ve erken boşanmaları önlemeyi hedefler.

Evlilik bir yıl sürdüğünde, eşlerin ortak kararıyla ya da bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesiyle anlaşmalı boşanma gerçekleşir.

Eğer eşler arasında anlaşmazlık varsa ya da bir eş boşanmayı istemezse, çekişmeli boşanma gündeme gelir. Bu durumda, boşanma davası tek taraflı olarak açılır ve ilgili Aile Mahkemesine sunulur.

Boşanma dilekçesi, mahkemeye sunulan ve boşanma talebini içeren yazılı belgedir. Bu dilekçede, tarafların bilgileri, iddiaları, delilleri ve talepleri yer alır. Dilekçenin mahkemeye sunulmasıyla boşanma davası resmen başlar. Boşanma dilekçesinin hazırlanması oldukça önemli olup avukat desteği almanız tavsiye edilir.

Boşanma Dilekçesinde Neler Yer Almalıdır?

HMK m. 119 kapsamında boşanma dilekçesi yazılırken mutlaka aşağıdaki hususlar bulunmak zorundadır:

  • Mahkemenin adı.
  • Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri.
  • Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası.
  • Varsa, davacı avukatının adı, soyadı ve adresi.
  • Davanın konusu ve/veya dava değeri.
  • Davacının iddiasının dayanağı olan tüm vakıa ve olayların açık ve net özetleri.
  • İddia edilen her bir vakıanın hangi deliller ile ispat edileceği.
  • Dayanılan hukuki sebepler.
  • Açık bir şekilde davadaki talepler.
  • İmza.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesinde Neler Olmalıdır?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi, tarafların nafaka, mal paylaşımı, manevi ve maddi tazminat gibi konularda uzlaştıkları maddeleri içermelidir. Eğer çocuk varsa, onun velayeti hakkında anlaşmaya varılan detaylar da belirtilmelidir.

Anlaşmalı boşanma davasını açarken, bu dilekçe ile birlikte, eşlerin üzerinde mutabık kaldıkları koşulların tüm ayrıntıları ile yazıldığı bir anlaşmalı boşanma protokolü de mahkemeye sunulmalıdır. Bu protokolün geçerli olabilmesi için her iki eşin de imzasını taşıması şarttır. Anlaşmalı boşanma protokolü örneği Anlaşmalı Boşanma Protokolü adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Boşanma Dava Dilekçesi Örneği

ANKARA AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI : ……………………………– T.C. No: ………………………………
………………………………/ANKARA

VEKİLİ : Av. Çağrı AYBOĞA

DAVALI : ……………………………………… – T.C. No:.
………………………………………/ANKARA

KONU : Şiddetli geçimsizlik (evlilik birliğinin temelinden sarsılması) nedeni ile boşanma talebimizdir.

AÇIKLAMALAR:

1- Müvekkil ……..ile davalı …………… teyze çocuklarıdır. Ancak farklı şehirlerde doğup büyüdüklerinden tanışmaları müvekkilin 16 – 17 yaşlarında olduğu dönemde gerçekleşmiştir. Öncesinde müvekkil davalıyı yalnızca ismen bilmekteydi. Daha sonra müvekkil ile davalı herhangi bir flört süreci olmaksızın evlenmeye karar vermişler ve taraflar …………….. tarihinde evlenmişlerdir. Tarafların bu evliliklerinden çocukları bulunmamaktadır. Müvekkil ile olan evliliği, davalının 2. evliliği olup kendisinin ilk evliliğinden 1993 ve 1995 doğumlu iki çocuğu bulunmaktadır. Davalının ilk eşi Finlandiya vatandaşı olduğundan davalı ilk evliliği sırasında Finlandiya’ ya yerleşmiş ve müvekkil ile davalı evlendiği sırada davalı Finlandiya’ da yaşamakta idi.

2- Müvekkil ile davalının düğünlerinden hemen sonra, müvekkil de vize işlemlerini tamamlamış ve Finlandiya’ ya gitmiştir. Davalı ile müvekkil Finlandiya’ da pizza dükkanları ve gece kulübü işletiyorlardı. Ancak Finlandiya’ da sicili bozuk olan davalıya işletme ruhsatı verilmediğinden tüm işletmeler müvekkil adınaydı. Her iki taraf da çalışıyordu ancak davalı bazı geceler eve gelmemeye başlamıştır. Gece kulübü 20:00 ile 04:00 saatleri arasında açık oluyor ve davalının 06:00’ da evde olması gerekiyordu. Davalı o süreçte işinin uzak olduğunu bahane ederek eşine eve gelemeyeceğini söylüyordu. Müvekkil ise eşinin söylediklerine inanarak, bazı geceler eve gelmemesini o dönemde anlayışla karşılıyordu. Müvekkil daha sonra eşinin telefonuna gelen bir aşk mesajını görmüş ve eşi ilişkisini inkar etmiştir. Müvekkil yaptığı araştırmalar sonucu eşinin yanında işe aldığı İran uyruklu Sargul Jelvezan isimli kadınla ilişkisi olduğunu öğrenmiştir. Davalının sevgilisi ilişkileri süresince 3 defa hamile kalmış ve kürtaj olmuştur. Kadınlık gururu incinen, eşine olan güvenini yitiren müvekkil çok zor günler geçirmiştir. Müvekkil ayrılma kararı almış ancak davalı müvekkile her şeyi itiraf ederek özürler dilemiş, bir daha asla yapmayacağı yönünde sözler vermiştir. Müvekkili en çok yaralayan davalı tarafından aldatılmak değil, bebek sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisi görüyorken eşinin sevgilisini hamile bırakması olmuştur. Müvekkil davalının dilediği özürler ve verdiği sözler için eşine bir şans daha vermiş ve yaşadığı tüm tramvalara rağmen evliliğini kurtarmak için elinden gelen tüm çabayı sarf etmiştir.

3- Müvekkil davalı ile olan evliliğinde yaşadığı sorunları Türkiye’ de yaşayan ailesine hiç yansıtmamış ancak 2011 yılında müvekkilin annesi turist olarak kızını ziyarete gittiğinde tanık olduğu olaylarla bazı şeyleri anlamıştır. Davalı ileriye giderek ailece yapılan bir kahvaltı sırasında çıkan tartışma üzerine müvekkili boynundan tutarak sürüklemiş, olay sırasında küfür ve hakaret etmiştir. Müvekkil bu olay üzerine can korkusu taşıyarak evine gitmemiş annesi ile bir süre abisinin yanında kaldıktan sonra Türkiye’ ye dönmüştür. Hatta müvekkilin annesi kızının davalı ile olan sorunları ve gördüğü olaylar karşısında rahatsızlanmıştır.

4- Müvekkil her seferinde davalıdan ayrılmaya karar vermişse de teyze çocukları olmaları sebebiyle araya aile büyükleri girmiş, her defasında tarafları barıştırmışlardır. Müvekkil en son yaşadıklarından sonra artık barışmamaya kararlı iken davalı 2012 yılında aniden ortaya çıkan kalp rahatsızlığı nedeniyle büyük bir ameliyat geçirmiştir. Davalının kalp kapakçığı ve aourt damarı değişmiştir. Davalının geçirdiği ameliyat sonrasında yeniden birleşen taraflar, Finlandiya’ da bulunan ev ve işyerlerini kiraya vererek Türkiye’ de yaşamaya başlamışlardır. Evlilikleri müvekkilin tüm çabalarına rağmen eskisi gibi olamamışlardır. Müvekkil defalarca aile terapistine, psikoloğa gitmek istemişse de davalı eş tarafından bu talepler sürekli reddedilmiştir. Müvekkil davalının ilaçlarını alıp, bakım ve ihtiyaçlarını üstlenip onun iyi olması için çabalarken davalı iki haftalık ameliyatlıyken müvekkile “vicdanının rahat olmadığını, sevgilisini Finlandiya’ dan Türkiye’ ye getirmek istediğini ve Antalya’ ya yerleşmelerini istediğini bile söylemiştir. Müvekkil bu durumu asla kabul etmeyeceğini söyleyince davalı hasta haliyle evi terk etmiştir. Bu olay üzerine aile büyükleri yeniden toplanmış, taraflarla konuşmuş ve bir şekilde barışmaya ikna etmişlerdir.

5- Müvekkil sezonluk işletilen ve kendi adına olan restoran için ayrıca 6 ay içerisinde otomobilin tekrar ülkeden çıkış yapması gerektiği için Finlandiya’ ya gitmiştir. Davalı, müvekkilin Finlandiya’ ya gitmesini fırsat bilerek sevgilisini getirip yerleşmek istediği Antalya’ ya keşfe tatile gitmiştir. Müvekkil restoranı sezona yetiştirmeye çalışırken bir hafta sonra davalı da Finlandiya’ ya gitmiştir. Davalı sevgilisinin hasta olduğunu, müvekkilin onu arayıp geçmiş olsun demesi gerektiğini, bu aramanın kendisine moral olacağı söylemiş ve ısrar etmiştir. Sayın Mahkemece de takdir edeceğiniz üzere hiçbir kadın eşinin sevgilisini geçmiş olsun demek için aramaz. Davalının müvekkilden böyle bir talepte bulunması dahi kabul edilemez. Müvekkil bu talebi kabul etmeyince gece 02:00 – 03:00 sularında müvekkile aşırı derecede şiddet uygulamıştır. Fin vatandaşlığı olmayan ve ülkede esnaflık yapan müvekkil Fincesi de iyi olmadığı için polise başvuramamış. Müvekkil, davalıdan gördüğü şiddeti sineye çekmek zorunda kalmıştır.

6- Davalı sevgilisinden bir türlü vazgeçmemiş ve sebebini anlayamadığımız bir şekilde müvekkil olan eşi ile sevgilisinin evine gitmek istemiştir. Bu durum müvekkil tarafından kabul edilmediği için yine tartışmalar boy göstermiş ve davalı müvekkile yeniden şiddet uygulamıştır. Müvekkil bu kez evi terke ederek abisinin yanına sığınmıştır. Davalı, müvekkile ne işyerinde huzur vermiştir ne de abisinin evinde. Sürekli müvekkili, yengesini, abisini arayarak tehditler savurmuştur. Müvekkil bu kez davalının kendisinden başka ailesini de tehdit ettiğini görünce, korkusundan polise başvurmuştur. Müvekkilin abisinin evine gidip tehditler savuran davalı polisin gelmesiyle olay çıkarmadan oradan ayrılmıştır. Müvekkil artık abisinin evinde de kalamayacağını anlayınca Fin polisi tarafından SOSYAL SIĞINMA EVİNE bırakılmıştır. Müvekkil burada 1 hafta kaldıktan sonra yine Fin polisi eşliğinde Türkiye’ ye gelmek üzere havaalanına bırakılmıştır.

7- Müvekkil Türkiye’ ye geldikten sonra çok geçmeden davalı da Türkiye’ ye gelmiş ve hem müvekkili hem ailesini sürekli telefonla arayarak tehdit etmiştir. Müvekkili can korkusu sarmış, davalının tehditleri ile tek başına baş edememiş ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’ na ………….tarihinde ………………soruşturma numaralı dosyası ile suç duyurusunda bulunmuştur. Davalı aleyhine ………………..Aile Mahkemesi’ nin ………….. Değişik İş, ……………Karar sayılı ve …………….tarihli 6 ay süre ile uzaklaştırma kararı verilmiştir.

8- Davalı yaptıklarından her zamanki gibi pişman olmuş araya yine aile büyüklerini, hatırı sayılır dostlarını koymuş, sözler vermiş, yeminler etmiş ve müvekkilin iyi niyeti ve davalıya olan sevgisini de fırsat bilerek kendisini affettirmiştir. Müvekkil 17 yaşında evlenip senelerce evli kaldığı, hayatını paylaştığı, aşık olduğu eşinden vazgeçememiş bir kez daha her şeyi sineye çekerek büyük umutlarla eşiyle yeni bir başlangıç yapmıştır. Davalı, müvekkilin sevdiği otomobil olan Mini Cooper marka arabayı almış ve birlikte Antalya’ ya yerleşmişlerdir. Davalı ile müvekkil Antalya’ da bir süredir sorunsuz yaşarken, davalı müvekkille konuşmak istemiş ve “sevgilisinin de Antalya’ da olduğunu” söylemiştir. Müvekkil bunu duyunca tartışmışlar ve davalının yanından uzaklaşarak eve gelmiştir. Ancak davalı sevgilisini alarak evin önüne gelmiş ve müvekkile aşağıya inmesini, konuşmak istediklerini iletmiştir. Davalı sevgilisini müvekkile kabul ettirmeye çalışmış, müvekkil kabul etmeyeceğini söyleyince bıçak çekmiştir. Bıçakla tehdit edilen müvekkil korktuğu için bir gün süre istemiş ve ertesi gün otobüse binerek İstanbul’ a ailesinin yanına kaçmıştır.

9- Davalı Antalya’ ya yerleştikleri süreçte müvekkil ile Finlandiya’ da çalışarak aldıkları evleri, işletmeleri devretmiş, birikimlerinin büyük bir kısmı ile ………………isimli gece kulübünü açmıştır. Müvekkil ile davalının müşterek konutları iş bu gece kulübünün üzerindedir. Davalı arkadaşım dediği ancak sevgilisi olduğuna şüphe bulunmayan ……………….. isimli İranlı kadınla, müvekkili aldattığına şüphe yoktur. Bu süreçte tarafların akraba oldukları da göz önüne alınarak, ilişkiyi daha fazla yerlere düşürmemek adına delillerimizi sunmuyoruz. Davalının bu ilişkiyi inkar etmesi durumunda buna ilişkin tüm sesli, görsel delillerimizi Sayın Mahkeme’ ye sunacağız. Ancak şu aşamada celbi zaman alacağını düşünerek davalı ………………………’ nun kullandığı……………..numaralı telefon ile davalının sevgilisinin kullandığı ………………………….numaralı telefonlar arasındaki konuşma ve mesajlaşma trafiğinin celbini talep ediyoruz.

10- Müvekkil ile davalının artık karı koca olarak hayatlarını devam ettirmesi fiilen mümkün değildir. Davalı eş görev ve sorumluluklarının tamamına ihanet etmiş ve aykırı davranmıştır. Müvekkil açısından iş bu evlilik dünyada cehennem hayatı yaşamaktan başka bir şey değildir. Hiç kimse böyle bir evliliği sürdürmeye zorlanamaz. Evlilik birliği temelinden sarsılmış olup iş bu evliliğin hukuken sonlandırılması gerekmektedir.
Yukarıda arz ettiğimiz nedenlerden dolayı müvekkil için iş bu boşanma davasını açma zaruretimiz doğmuştur.

YASAL NEDENLER: TMK., HMK ve İlgili Mevzuat

KANITLAR : Nüfus Kayıtları, iletişim kayıtları, tanık ve her türlü sair delil

İSTEM SONUCU :

Yukarda arz ettiğim sebeplerden dolayı;

  1. Davanın kabulü ile tarafların BOŞANMALARINA,
  2. Davacı için aylık 10.000,00 TL tedbir nafakasına, karar kesinleştikten sonra yoksulluk nafakası olarak devamına karar verilerek hükmedilmesine,
  3. Davacı için 250.000,00 TL maddi, 250.000,00 TL manevi tazminata hükmedilmesine,
  4. Masraf ve ücreti vekaletin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

08.09.2023

Davacı Vekili

Av. Çağrı AYBOĞA

Çekişmeli Boşanma Dilekçe Örneği Nasıl Olmalıdır?

Çekişmeli boşanma dilekçesi, boşanmanın gerekçelerini ve davadan kaynaklanan talepleri özel olarak içerir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, dilekçede boşanmaya yol açan her olayın nasıl etkilediği, bu olayların her birinin hangi kanıtlarla destekleneceği ve diğer eşten neler istendiği açıkça belirtilmelidir.

Her çekişmeli boşanma davası benzersizdir ve dilekçeler her davanın özgün koşullarına göre düzenlenir; standart bir format yoktur. Boşanma davaları, genellikle evliliği sürdürülemez hale getiren şiddetli geçimsizlik gibi genel nedenlerle açılır. Özel nedenlerle açılan davalar daha katı biçimsel kurallara ve delil yükümlülüğüne sahiptir. Her ne kadar dilekçeler davanın özgünlüğüne göre farklılık gösterse de, tüm dilekçelerde yer alması gereken standart bazı unsurlar vardır, bu unsurların örnekleri altta sıralanmıştır.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma dilekçesi yazımında izlenmesi gereken adımları özetlemek gerekirse;

  • İlk olarak giriş kısmında, davanın tarafları olan eşler hakkında temel bilgiler verilir.
  • Sonrasında olaylar bölümünde, evlilik birliğini sürdürülemez hale getiren problemler ve bu problemlerin evlilik üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ifade edilir.
  • Kanuni dayanaklar kısmında, diğer eşin hangi eylemleriyle hangi yasal maddeleri ihlal ettiği belirtilir.
  • Talepler bölümünde, dava sonucunda elde edilmesi istenen sonuçlar (tazminat, nafaka, çocuğun velayeti vb.) ve bu taleplerin yasal gerekçeleri açıklanır.
  • Deliller bölümünde, dilekçede bahsedilen her bir vakıanın hangi delillerle ispatlanacağı sıralanır.
  • Son bölümde ise, mahkemeden hangi kararların çıkmasını istediğiniz, tüm taleplerinizi net bir şekilde sıralayarak dile getirirsiniz.

Boşanma Dilekçesi Nedir?

Boşanma dilekçesi, eşlerin ayrılmak istediklerini resmi olarak mahkemeye ilettikleri bir yazıdır. Bu belgede, her iki tarafın kişisel bilgileri, boşanma iddiaları, kanıtlar ve bir eşin diğerinden talepleri gibi önemli konular bulunur. Buna karşılık, boşanma dilekçesini alan taraf da kendi yanıtını bir boşanma cevap dilekçesi ile sunar.

Boşanma Davası Dilekçe Ücreti Ne Kadardır? 2023-2024

2023 – 2024 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca herhangi bir dilekçe yazım ücreti en az 3.600 TL + KDV’dir. Boşanma davası için dilekçe yazımı ne kadar mesai gerektirecekse, dilekçe yazım ücretini avukat emek verme durumuna göre belirleyecektir.

Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Çekişmeli boşanma durumlarında, tek taraflı boşanma dilekçesi kullanılır. Bu durumda, eşlerden biri mahkemeye dava açarak, boşanmak istediğini yazılı bir şekilde ifade eder. Bu işlem, tek taraflı boşanma dilekçesi aracılığıyla gerçekleştirilir.

Boşanma Davası Dilekçesi Elle Yazılır Mı?

Boşanma davası dilekçesi, hem bilgisayarla hem de elle yazılabilir. Eğer dilekçe el yazısıyla hazırlanırsa, okunabilirliği önemlidir; okunaksız bir dilekçe mahkemenin değerlendirme sürecini zorlaştırabilir. Diğer yandan, bilgisayar veya daktilo ile yazılmış ve basılmış bir dilekçe, daha düzenli ve profesyonel göründüğünden mahkeme nezdinde olumlu bir izlenim yaratabilir.

Avukatsız Boşanma Dilekçesi Yazılır Mı?

Avukat olmadan boşanma dilekçesi hazırlamak kesinlikle mümkündür. Ancak, bu yolda ilerleyenlerin Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda belirtilen kurallara uyması gerekmektedir. Eğer bu kurallara uyulmazsa, hukuki hak kayıpları yaşanabilir. Örneğin, gerekli dava şartlarını karşılamayan bir dilekçe, mahkeme tarafından kabul edilmeyebilir. Ayrıca, usule uygun şekilde sunulmayan belirli talepler ve deliller, mahkeme tarafından göz ardı edilebilir. Özellikle, avukatsız hazırlanan dilekçelerde delillerin yasalara uygun olarak sunulması çok önemlidir, aksi takdirde bu deliller mahkeme tarafından dikkate alınmayabilir. İnternette birçok ücretsiz örnek bulunsa da, her durumun özgünlüğü göz önünde bulundurulmalıdır; çünkü standart bir şablon kullanımı geri dönüşü olmayan hukuki kayıplara neden olabilir.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Verilir?

Boşanma davası için hazırlanan dilekçe, imzalandıktan sonra adliye binasında yer alan aile mahkemesinin ön bürosuna teslim edilir. Bu dilekçeyi, ya dilekçeyi hazırlayan kişi kendisi ön büroya götürmelidir ya da bir avukat aracılığı ile mahkemeye ulaştırmalıdır.

Boşanma Dilekçesi Verdikten Kaç Gün Sonra Mahkeme Olur?

Boşanma dilekçesi mahkemeye sunulduktan sonra, bu dilekçenin diğer tarafa ulaştırılması yaklaşık on gün sürebilir. Taraflar arasındaki dilekçe teatisi tamamlandıktan sonra mahkeme, sürecin tamamlanma zamanına bağlı olarak bir duruşma tarihi belirler. Genellikle, boşanma dilekçesi mahkemeye verildikten sonraki dört ay içinde bir duruşma tarihi atanır.

Çağrı Ayboğa

Avukat Çağrı Ayboğa, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup yüksek lisans öğrenimine devam etmektedir. Ayboğa + Partners Avukatlık Bürosu’nun kurucu avukatlarındandır. Ankara Barosu’na kayıtlı olarak dinamik ve tecrübeli ekibiyle avukatlık mesleğini icra etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Ara